در اقتصاد کشش به معنی درصد تغییر در یک متغیر نسبت به درصد تغییر در سایر عوامل موثر بر آن متغیر است. و معمولا کشش به اقتصاد به کشش قیمتی ٬ کشش جانشینی و کشش درآمدی تقسیم میشود.
کشش تقاضا
کشش قیمتی تقاضا
کشش قیمتی تقاضا درصد تغییرات مقدار تقاضا نسبت به تغییر قیمت است که به صورت رابطه زیر نمایش داده میشود:
در این فرمول ΔQ تغییر در مقدار و ΔP تغییر در قیمت است.باید توجه داشت که عکس شیب منحنی تقاضا یعنی تنها جزئی از رابطه کشش تقاضا است و مقدارش منفی است.زیرا قیمت و مقدار در جهت عکس هم هستند.یعنی وقتی P افزایش مییابد ٬ Q کاهش مییابد و بلعکس.
در این رابطه کشش نقطهای تقاضا نسبت به قیمت ٬ یا کشش در یک نقطه داده شده بر روی تقاضا اندازه گیری شده است.اما در دنیای واقعی کشش قوسی تقاضا نسبت به قیمت یا کشش قیمتی تقاضا بین دو نقطه بر روی منحنی تقاضا اندازه گیری میشود.اما اگر رابطه فوق را برای اندازه گیری کشش قوسی استفاده کنیم نتایج متفاوتی بدست میآید که بسته به افزایش و یا کاهش قیمت دارد.برای حل این مشکل متوسط دو قیمت یا متوسط مقادیر را به کار میبریم٬و رابطه کشش قوسی تقاضا را اینگونه بیان میکنیم:
که در آن به ترتیب اعداد ۱ و ۲ مقدار اولیه و بعدی هستند.اگر قدر مطلق کشش قیمتی تقاضا یعنی Ep بیشتر از یک باشد ٬ یعنی کالا با کشش است و با افزایش قیمت درآمد کل واحد تولیدی افزایش مییابد.اگر برابر با یک باشد ٬افزایش قیمت آن تغییری در درآمد تولید کننده ایجاد نمیکندزیرا به همان مقدار که قیمت افزایش یافته ٬ تقاضا نیز کاهش یافته است.اگر کمتر از یک باشد یعنی کالا کم کشش است و افزایش قیمت آن باعث کاهش تقاضای آن به میزان بیشتری خواهد شد و درآمد تولیدکننده را کاهش میدهد.
کشش درآمدی تقاضا
مقدار تغییر در تقاضا برای یک کالا نسبت به تغییر در درآمد مصرفکننده را کشش درآمدی تقاضا میگویند که با EI نشان داده میشود.کشش نقطهای تقاضا نسبت به درآمد به صورت زیر اندازه گرفته میشود:
که در آن ΔQ و ΔI به ترتیب تغییر در مقدار و درآمد هستند.جهت اجتناب از داشتن نتایج متفاوت کشش قوسی را را حساب میکنیم:
کالاهایی که EI مثبت دارند کالاهای معمولی ٬ و آنهایی که EI منفی دارند کالای پست هستند.کالاهای معمولی به این شکل دسته بندی میشوند:اگر EI بین ۰ و ۱ بود کالای ضروری و اگر بیشتر از ۱ بود کالای لوکس میباشد.مفهوم کشش درآمدی تقاضا برای یک واحد تولیدی از نظر تخمین تقاضای محصولی که میفروشد و پیشبینی تقاضا در آینده مهم است.
کشش متقابل تقاضا
مقدار تغییر در قیمت کالای X نسبت به تغییر در تقاضای کالای Y را کشش متقابل تقاضا مینامند که به شکل زیر اندازه گرفته میشود:
در این فرمول ΔQX تغییر در مقدار کالای X و ΔPY تغییر در مقدار کالای Y میباشد.برای محاسبه دقیقتر ٬ کشش قوسی را به شکل زیر محاسبه میکنیم:
اگر EX,Y مثبت بود ٬ کالای و جانشین همدیگر هستند ٬ و اگر منفی بود مکمل یکدیگر هستند ٬ و اگر نزدیک به صفر بود دو کالای مستقل و بیارتباط به همدیگر هستند.کشش متقابل تقاضا در حد نسبتا بالا غالبا در مورد یک صنعت به کار برده میشود زیرا معر آن است که کالاهای مختلف خیلی به یکدیگر شبیه هستند.
عوامل موثر بر کشش تقاضا
۱-هر چه تعداد جانشینهای کالایی بیشتر باشد ٬ کشش قیمتی آن نیز بیشتر است.مثلا اگر کالایی جانشینهای زیادی داشته باشد ٬ با افزایش قیمت آن مصرفکننده روی به کالای جانشین میآورد.
۲-هر چه سهم بیشتری از درآمد یک فرد صرف کالایی شود ٬ کشش تقاضای آن بیشتر میشود.مثلا یک فرد به تغییر قیمت کالایی مثل نمک که بخش کوچکی از درآمد او را به خود اختصاص میدهد حساسیت خیلی کمی نشان میدهد نسبت به مثلا کالایی که بخش بزرگی از درآمد او را مصرف ود میکند.
۳-هرچه تعداد کاربردهای یک کالا بیشتر باشد کشش قیمتی آن نیز بیشتر خواهد بود.افزایش قیمت کالای Y که کاربردهای متعددی دارد سبب میشود تا از آن د موارد کم اهمیتتر کمتر استفاده شود.
۴-هرچه قیمت یک کالا کمتر باشد واکنش مصرفکننده نسبت به تغییرات قیمت آن کمتر است.
۵-هر چه طول دوره زانی تصمیمگیری بیشتر باشد ٬ کشش تقاضا بزرگتر خواهد شد؛زیرا امکان یافتن کالاهای مشابه و جانشین در بلند مدت بیشتر خواهد بود.
کشش عرضه
کشش عرضه درصد تغییر مقدار عرضه یک کالا را نسبت به درصد تغییر قیمت آن اندازهگیری میکند. فرمول آن بصورت زیر میباشد:
اگر ES بزرگتر از یک باشد عرضه باکشش است.اگر مساوی یک بود دارای کشش واحد و اگر کوچکتر از یک باشد کم کشش است. در محاسبه کشش عرضه ٬ مانند کشش تقاضا استفاده از مقدار و قیمت اولیه یا مقدار و قیمت جدید مقدار کششهای متفاوتی بدست میآید.برای پرهیز از این تفاوت ٬ میتوان از متوسط مقدار و قیمت اولیه و جدید استفاده نمود.
کاربردهای کشش
تحلیل نیروها یا متغیرهایی که بر تقاضا اثر میگذارند و تخمین صحیح از اثر کمی آنها بر فروش (کششها) تحلیل نیروها برای واحد تولیدی بسیار مهم است.زیرا در این صورت میتواند بهترین تصمیمات را در کوتاهمدت بگیرد و برنامه رشدش را در بلند مدت تنظیم کند.
کشش و منحنی تقاضا
منحنیهای زیر کشش را در دو حالت عمودی و افقی منحنی تقاضا بررسی میکند:
~ ویکی پیدیا
Hits: 0