معدن محلی است که در آن انواع فلزات و سنگها که دارای ارزش اقتصادی هستند، انباشته شده اند.معدنکاری یا کـانگری به عمل استخراج کانیهای ارزشمند یا دیگر مواد از زمین و معمولاً از معادن گفته میشود.
موادی که از این کانسارها بهدست میآید شامل فلزهای پایه، فلزهای قیمتی، آهن، اورانیوم، زغالسنگ، الماس، آهک، نمک، پوتاس و موادی از این دست میشود. هر گونه موادی که نمیتوان آن را از راه کشاورزی یا ساخت مصنوعی در آزمایشگاه و کارخانه بهدست آورد معمولاً از راه معدنکاری بهدست میآید. استخراج معادن با توجه به فاکتورهای بسیاری نظیر شرایط اقتصادی و فنی و قابلیت دسترسی به کانسار و… به دو صورت کلی روباز و زیرزمینی انجام میگیرد.
معادن به دو دستهٔ کلی تقسیم میشوند:
۱. معادن سطحی
۲. معادن زیرزمینی
هر کدام از دستههای بالا دارای زیر مجموعههای مختلفی هستند که با توجه به نوع مادهٔ معدنی و شکل کانسار دسته بندی میشوند. یک نوع از دسته بندی معادن شامل نوع مادهٔ معدنی میشود که به دو دستهٔ زغالی و غیر زغالی تقسیم میشود.
چرا فعالیتهای معدنی؟
معادن تامین کننده مواد اولیه مورد نیاز بسیاری از صنایع میباشند و در خود کفایی صنعتی، ایجاد اشتغال مولد و افزایش تولید ناخالص ملی و درآمد سرانه یک کشور، نقش تعیین کنندهای دارند. اساسیترین محور در بخش معدن، سرمایه گذاری و تامین زیرساختهای مورد نیاز تولید است که از ضرورتهای افزایش تولید ملی نیز بشمار میرود. لذا توسعه فعالیت های اکتشافی در فعالیتهای معدنی بعنوان یک امر اجتناب ناپذیراست.
در شرایط حال حاضر اقتصادی و تحمیل تحریم های گسترده علیه ملت ایران، یکی از مهمترین فرصتهای موجود برای عبور از این شرایط، توجه و برنامه ریزی در بخش معدن و پتانسیل های بالقوه در داخل کشور است که از این طریق میتوان با خلق مزیت رقابتی، تهدیدات را به فرصت تبدیل نمود.
یکی از مهمترین و اساسی ترین پایههای اقتصاد هر کشور را منابع معدنی آن کشور تشکیل میدهند. نقش معادن در رشد اقتصادی بسیار جدی و راهبردی است و بهره برداری از معادن کشور یک ضرورت انکارناپذیر در توسعه اقتصادی محسوب می شود.
باید به این نکته اذعان کرد که سهم معدن در اقتصاد ایران بطور غیر مستقیم بسیار بیشتر از تجارت و حتی صنعت است. بطوریکه حجم عظیم اقدامات معدنی سبب رونق حمل و نقل و ترانزیت میشود، و از طرف دیگر اشتغال در معادن پایدارتر و با توجه به پراکندگی آن در سراسر کشور، رشد اشتغال در مناطق محروم را نیز فراهم میسازد.
اما نکته قابل تامل، تاثیر معدن بر صنعت است، اگر صنعت فولاد، سیمان، صنعت سنگ، کارخانههای سرب و روی و نظایر آن در کشور، سود آورند به دلیل وجود فعالیتهای متعدد معادن در ایران به عنوان تامین کننده اصلی ماده اولیه آن است. در غیر این صورت صنایع معدنی پا نمیگرفت. در روی دیگر سکه این صنایع معدنی قدرتمند هستند که باعث ایجاد ارزش افزوده در بخش معدن می شود. لهذا، معدن پتانسیل و ارزش افزوده آشکار و نهانی دارد که نباید از آن غافل ماند.
در سند چشم انداز افق ۱۴۰۴ جمهوری اسلامی، نگاه ویژهای به این بخش صورت گرفته و بر اساس چشمانداز، لازم است که ارزش افزوده بخش معدن و فعالیتهای معدنی از ۶ هزار میلیارد ریال به ۶۰ هزار میلیارد یعنی ۱۰ برابر سال ابتدای برنامه، ارتقا یابد.
شرکت معادن قدس رضوی نیز به عنوان یک واحد فعال در بخشی از زمینه معدن (سنگ تزئینی) استراتژی خود را جهت همراهی با حرکت رو به رشد معدن در کشور تدوین کرده و در این راه حرکت خواهد کرد.
تاریخچه
بهره برداری وکشف معادن و ذوب سنگ معدنها و استخراج فلزات از آنها به دوران باستان برمی گردد در مورد مس بعضی از باستان شناسان معتقدند که اولین بار مس در ایران شناخته و مورد استفاده قرار گرفته است. نمونه هایی ازسنگ معدن یافت شده در تل ابلیس در کرمان در حدود ۶۰۰۰ سال قدمت دارند. کهن ترین منطقه ای که آثار ذوب مس در آنجا به دست آمده در سیلک کاشان است. که قدیمی تر از تل ابلیس کرمان است.
سرزمین ما ایران به لحاظ داشتن پوسته ای ناهمگن وتاثیر حوادث مختلف زمین شناسی در شکل گیری آن، از نظر مواد معدنی، سرشار است چرا که تقریبا از تمامی مواد معدنی دنیا برخوردار است.
– منبع
Hits: 1