برای اینكه یك كسب و كار پایدار بماند و همچنین سودآور باشد لازم است تا زمینههای راهاندازی آن و همچنین بسترهای فعالیت و بازاریابی كسب و كار به طور دقیق بررسی شود. در ذیل پیشنهاداتی برای شروع و راه اندازی روان یک کسب و کار و سرپا و سود آور نگهداشتن آن برای یک دوره بلند مدت ارایه میشود:
1. تا آنجا که می توانید قبل از شروع، بنیه مالی خود را تقویت نمائید.
اکثر اوقات مردم بدون آنکه پس اندازی داشته باشند اقدام به راه اندازی کسب وکار می نمایند و سرمایه کار را با گرفتن وام از دوستان و یا بانکها تامین می نمایند. بدین ترتیب آنان می پذیرند که اقساط وام اخذ شده و کارمزد مربوطه را درست پس از دریافت آن پرداخت نمایند. آنچه که این دسته از صاحبان مشاغل متوجه آن نیستند این واقعیت است که مرحله سودآوری ماهها و شاید سالها بطول می انجامد. ضمنا اگر وام دهنده عاقلی متوجه ناسود آوری یک کسب و کار شود از اعطاء آن وام امتناع می نماید.بهتر است بنیه مالی در حد ممکن و برای هزینه های سال جاری و یا حتی دو سال توان پاسخگوئی داشته باشد.البته جای تعجب خواهد بود که برای یک تا دوسال کسب و کاری به سود دهی نرسد. با اینحال اگر کسب وکارتان به سود آوری هم برسد و مشتریان شما به موقع صورتحسابها را پرداخت کنند، بایستی بیشتر این پولها را برای مسائلی نظیر محل کار، تجهیزات ، ترویج محصول ویا خدمات و بیمه یا… دوباره به کار بزنید.
2. از صفر شروع کنید.
تا آنجا که می توانید در هزینه ها دقیق باشید.زمانی نیروی انسانی استخدام کنید که برایش باندازه کافی کار داشته باشید ( حتی میتوانید برخی کارها را به پیمانکار بسپارید).افرادی که کار را با کم شروع می کنند این امکان را برای خود فراهم می آورند که تجربیات گرانبها را با هزینه هائی کم، حاصل نمایند و در صورت ضربه خوردن بتوانند هرچه سریعتر دوباره شروع کنند.
3. از قالبی که در آن فعالیت می نمائید پشتیبانی و حمایت کنید.
وقتی کسب وکار خودتان را راه اندازی می کنید معمولا خودتان مسئول کلیه موفقیتها و شکستهائی هستید که در آن فعالیت برایتان حاصل می گردد. بهتر است برای پیش بینی در شرایط بحرانی از مناسب ترین ساز وکارها متناسب با فعالیت تان استفاده نمائید. هر فعالیت تجاری نیازمند سرمایه و اعتبار نیروی انسانی متخصص و ساز وکاری است که نشاندهنده شکل و قالب فعالیت های شما می باشد اعم از زمین ،ساختمان و تجهیزات ویا وب سایت و … فراموش نکنید مردم از طریق این عامل سوم با شما ارتباط برقرار می کنند لذا در مورد آن بیشتر فکر کنید. زمانی که جای خود را در اذهان باز کردید در حفظ بنیان های این موضع کوشا باشید حتی تغییر شماره تلفن و نشان تجاری شما می تواند در اذهان مشتریان و مردم تاثیرات خاص خود را باقی گذارد.تغییر آدرس سالی یکبار ، تغییر نشان تجاری و لوگو و تغییر دیگر قالب های ارتباطاتی شما با دیگران تاثیری جز بی ثباتی و … در اذهان آنان ندارد.این ضرر را به راحتی نپذیرید.
4. راه سود آوری و پول درآوردن از این کسب و کار را فرا بگیرید.
تنها در چند جمله می توانید برنامه کسب و کار خود را طراحی نمایید.برای شروع بایستی هزینه ها را بشناسید، خریدها، پرداخت اجاره، پرداخت حقوق ، و فهرستی از هزینه های احتمالی که این فهرست البته کوتاه هم نخواهد بود. بنابراین می توانید محاسبه نمائید که ماهیانه چه مقدار بایستی فروش داشته باشید تا ضمن پوشش این هزینه ها مبلغی را نیز به عنوان سود حاصل کنید. این ارقام همان چیزی است که برای یک “تحلیل نقطه سر به سر” نیاز دارید.
5. حتما یک برنامه کسب وکار صرفنظر از کوتاه و یا مختصر بودن، تهیه کنید.
داشتن درکی واقعی از رقم سود و نیز ایجاد یک تحلیل نقطه سر به سر، اولین گام در ایجاد یک برنامه کسب و کار می باشد. برای بیشتر شرکتهای کوچک مهمترین کار داشتن یک تحلیل نقطه سر به سر و پیش بینی سود و زیان و نیز طرح گردش نقدینگی می باشد. با داشتن یک برنامه گردش نقدینگی و یک صورت سود و زیان می توانید ایده اقتصادی خود را به اجراء در آورید و قبل از شروع فکر همه چیز را کرده باشید و پس از شروع نیز آمادگی کامل برای مواجهه با تمامی مسائل را داشته باشید.یک برنامه کسب و کار به شما این اجازه را می دهد تا هزینه های راه اندازی و مقدار سود و استراتژی های بازاریابی را مشخص و معین نمائید. اگر نتوانید بر روی کاغذ به این ارقام برسید مطمئنا” در دنیای واقعی نیز نخواهید توانست آنها را بیافرینید.
6. کسب مزیت رقابتی و حفظ آن.
ایجاد یک مزیت رقابتی برای کسب و کارتان ، از الزامات حیاتی برای دستیابی به یک توفیق دراز مدت می باشد. برخی روشهای بوجود آوردن این شرایط عبارتند از داشتن دانش بیشتر از رقبا، ارائه محصولات یا خدماتی که تقلید از آن بسیار مشکل و یا غیر ممکن باشد، توانائی اثر بخش در تولید یا توزیع محصول، داشتن موقعیت مکانی ممتاز، یا ارائه خدمات برتر به مشتریان، می باشد. یکی از راه های حفظ مزیت رقابتی حمایت از اسرار تجاری می باشد.اطلاعات محرمانه ای که شما را از دیگران در بازار متمایز نموده به شما مزیت رقابت آمیز می دهد مثلا” لیست مشتریان، روشهای بازنگری ، استراتژی بازاریابی، و تکنیک های تولید.برای دسترسی به چنین هدفی می توانید اطلاعات و دانش موجود در مجموعه خود را مدیریت نمائید. مدیریت اطلاعات به زبان ساده کسب یا جمع آوری، پردازش وتوزیع اطلاعات یا دانش مورد نیاز واحدها و یا هر یک از کارکنان می باشد. یکی دیگر از راه های حفظ مزیت رقابتی عکس العمل سریع و به موقع به خبرهای بد می باشد.وقتی متوجه شدید که کسب و کارتان به برخی مسائل و انحراف از مسیر برنام کسب و کار دچار شده است، بایستی فورا با یک برنامه جدید مثل تجدید نظر در سازمان توزیع ، طراحی تولید و معرفی یک محصولیا خدمت جدید، یا ….. راههای بهتری برای دسترسی به مشتری را فراهم آورید. اما با تمام این تفاسیر برای مزیت رقابتی هیچ سرمایه ای بهتر از گسترش خلاقیت در جای جای سازمان نیست برای بروز و ظهور خلاقیت در کسب و کارتان راه های ضروری را بررسی نمائید.
7. تمامی توافقات و قراردادها را مکتوب کنید.
اگر می خواهید انرژی فکری خود را آزاد نمائید، اگر می خواهید فقط بر هدف متمرکز شوید واز حاشیه مصون بمانید، بایستی در نظر داشته باشید که ساده ترین و پیش پا افتاده ترین راه مکتوب کردن تمامی توافقات و قراردادهای کاری است.برای این کار متناسب با شرایط محیطی و نیز ساختار داخلی خود می توانید برنامه ای را تنظیم نمائید مثلا:
* توافقاتی که بیشتر از……… ماه به طول انجامد.
* توافقاتی که مبلغ آنها بیشتر از ………ریال باشد.
* توافقاتی که موضوع آنها انتقال دارائی های مادی ویا غیر مادی است. و ….
حتی اگر این توافقات را محضری هم نکردید بهتر است همه جزئیات را مکتوب و به امضاء طرفین برسانید.زیرا اثبات توافقات شفاهی بسیار مشکل و یا غیر ممکن است. توافقات و قراردادهائی نظیر اجاره، نگهداری، خدمات، مشاوره ، سفارش خرید حتی به ارزش نه چندان زیاد، پیشنهاد قیمت، استخدام و وظائف کارکنان را مکتوب نمائید.خود را به دریافت و ارائه رسید برای تمامی کالاها، خدمات و ودیعه ها صرفنظر از حجم و مبلغ آن ، عادت دهید.
8. . افراد نیک اندیش و مثبت نگر را استخدام کنید.
هدف شما از استخدام کارکنان علاوه بر تامین توانائی ها و مهارتهای مورد لزوم برای یک پست و سمت شغلی بایستی مثبت نگری و نیک اندیشی افراد نیز باشد زیرا استخدام اینگونه افراد محیط کار شما را تا دو یا سه برابر فعالتر و پر انرژی تر نگاه می دارد.جذب افرادی که دلسوز بوده، برای شغل خود احترام قائل می شوند و از کار خود با افتخار یاد می کنند می تواند همین حس افتخار را به مشتریان منتقل نماید و بالاترین سرمایه نامشهود را برای کسب و کار شما فراهم آورد.
9. به وضعیت کارکنان خود اهمیت دهید.
* وقتی افراد را استخدام کردید بایستی هر گونه نگرانی را از خاطر آنان مرتفع نمائید ؛
*اگر می خواهید آنان با بالاترین انرژی در راستای اهداف شغلی به کار گرفته شوند پس سعی نمائید زمینه آن را با رفع عوامل بازدارنده نظیر ابهام در انتظاراتی که از وی دارید، ابهام در بهینه کردن توانائی و مهارتهای لازم جهت توفیق بیشتر در انجام مسئولیتهای محوله، تردید در عادلانه بودن حقوق و پاداش و یا توبیخ، عدم اطلاع از برنامه راهبردی و اهداف بلند مدت و در صورت لزوم اهداف کوتاه مدت مجموعه، مرتفع نمائید ؛
*آنها را از مسیر و تنگناهائی که دارید آگاه سازید تا احساس نمایند که در سر نوشت بنگاه اقتصادی شما سهیم و شریک هستند؛
* برای آنکه احساس شراکت کنند و نقش یک شریک فعال را برایتان ایفا نمایند بایستی شرایط یک شریک را برایشان فراهم آورید؛
*آنان را در افتخارات کاری تان شریک کنید و از آنان تقدیر به عمل آورید ؛
*از عملکرد بهتر آنان که به سود بیشتر برای مجموعه منجر گردیده است با اعطاء پاداش قدردانی به عمل آورید ؛
* توجه داشته باشید انسانها نیازهای مختلفی دارند و پاداش فقط پاسخ به نیاز مادی افراد نیست.با ارائه بازخوردهائی از عملکرد آنها ، سعی نمائید در بالابردن انگیزه آنان و داشتن محیط کاری نشاط آور و شاد سهیم شوید؛
* با گسترش حوزه تصمیم گیری، به هر کس اجازه دهید در حوزه کاری خود برخی تصمیمهای ضروری (که بایستی تعریف وتفهیم گردد) را اتخاذ نماید و بدینترتیب حجم مشغله خود را کم نموده و پر انرژیتر بر مسائل استراتژیک و راهبردی متمرکز گردید.
در هر صورت به یاد داشته باشید که کارکنان شما:
+ برای شما و اهداف مجموعه تحت مدیریت شما فعالیت می کنند؛
+ خدمات و یا محصولاتی را تولید می کنند که بخشی جدائی ناپذیر و یا عمده هدف عملیات مجموعه شما محسوب می شود؛
+ همان کاری را می کنند که شما به آنان آموزش داده و یا از آنها خواسته اید.
10. صورتحسابها را زودتر از موعد و مالیات را به موقع پرداخت نمائید.
در عالم تجارت و کسب و کار که مهمترین سرمایه و دارئی، خوش قول و خوش حساب بودن است یکی از راهبردهای خوب ، پرداخت سروقت و یا حتی کمی زودتر صورتحسابها می باشد. این عادت ، شما را در حاشیه امنی قرار میدهد که در مقایسه با کسب سودحاصل از چسبیدن به پول تا آخرین لحظه، قابل مقایسه نیست.
مطمئن باشید اگر با چنین خصوصیتی در بین تامینکنندگان خود مشهور شوید، آنان شما را در بین مشتریان خاص قرار خواهند داد، ضمن اینکه اعتماد حاصل از چنین عملکردی در بسیاری موارد موجب متمایز بودن کسب و کار شما و در نتیجه بهره وری و سودآوری برای شما می شود.
نویسنده: محمد سالاری
منبع
Hits: 0