جدول رخدادهای کابل بانک

kabulbankجوزای 1383: کابل بانک از بانک مرکزی افغانستان جواز فعالیت گرفت.
جوزای 1384: بانک مرکزی افغانستان، الایت گلف لمتد (Alloit Gulf Ltd) را منحیث مفتش مستقل کابل بانک برای سالی که به تاریخ 11 حمل 1384 ختم می‌شد، رد کرد.
اسد 1384: بانک مرکزی افغانستان KPMG را منحیث مفتش مستقل کابل بانک تصدیق کرد.
سنبله 1384: نهاد بیرنگ پاینت (Bearing Point) با اداره‌ی انکشاف بین‌المللی ایالات متحده (USAID) قرارداد بست که ظرفیت نظارتی بانک مرکزی افغانستان را بالا ببرد.
قوس 1384: کابل بانک برای بانک مرکزی افغانستان اطلاع داد که KPMG به‌خاطر مصروفیت، بازرسی را انجام داده نمی‌تواند و دوباره الایت گلف را معرفی کرد که توسط بانک مرکزی رد شد.
1385: مرکز انتقالات مالی و تحلیل گزارش‌های افغانستان تأسیس شد.
دلو 1384: بهل، لد و السایق (Bahl, Lad and Alsayegh) حساب‌داران دارنده‌ی جواز، به عنوان بازرسان مستقل، پس از منظوری بانک مرکزی، تأیید شدند.
حوت 1384: بانک مرکزی افغانستان طرحی را برای گرفتن اقدامات اصلاحی در بانک‌ها صادر کرد.
حمل 1385: چهار سهام‌دار جدید، به‌شمول رییس عمومی اجرایی (خلیل‌الله فیروزی) به کابل بانک پیوستند.
بهل، لد و السایق که سال قبل عهده‌دار بازرسی کابل بانک بودند، اجازه‌ی تفتیش 1383 – 1384 کابل بانک را نگرفتند و در نهایت با جلب کردن اعتماد بانک مرکزی، تأیید شدند. آن‌ها تا 15 جدی 1387 کار کردند.
اسد 1385: بانک مرکزی افغانستان تصمیم منظوری تقرر رییس اجرایی کابل بانک را تا تحقق تطابق کابل بانک با چندین هدایت بانک مرکزی، به تعویق انداخت‌؟
1384: به تعداد نه سهام‌دار جدید، به‌شمول برادر رییس جمهور کرزی و برادر مارشال فهیم، معاون رییس جمهور کرزی، به کابل بانک پیوستند.
دلو 1385: نخستین معاینه‌ی داخل ساحه‌ی کابل بانک با همکاری بیرنگ پاینت (Bearing Point) صورت گرفت.
حمل 1386: بانک مرکزی افغانستان از کار رییس عمومی امنیت کابل بانک، به عنوان معاون رییس اجرایی بدون منظوری، ابراز نگرانی کرد و به وی هدایت داد که از این کار اجتناب کند.
بانک مرکزی یک مکتوب اخطاریه صادر کرد.
ثور 1386: بانک مرکزی افغانستان نظر خود را در مورد معاون رییس اجرایی تغییر داد و ابلاغ کرد که رییس کابل بانک صلاحیت انتصاب کارمندان بانک را بدون منظوری بانک مرکزی دارد.
بانک مرکزی افغانستان یک بررسی ویژه از کابل بانک انجام داد.
سنبله 1386: کابل بانک نخستین پرداخت خود را به یک شرکت تفتیش واقع در کابل انجام داد که برای بانک اظهارنامه‌های غلط ارائه کرده بود.
عقرب 1386: اسناد و سوابق معاینه، موضوعات متعددی را در مورد اداره، دوسیه‌ی قرضه و بخت حساب متذکر شد.
رییس پیشین کابل بانک تعیین شد.
جدی 1386: بانک مرکزی افغانستان خواهان معلومات مالی و سوابق اکثریت سهام‌داران کابل بانک شد.
بانک مرکزی افغانستان امر اقدام اصلاحی را در قبال کابل بانک صادر کرد.
حوت 1386: بازرسان مستقل کابل بانک، یعنی بهل، لد و السایق، بنا بر هدایت بانک مرکزی که بانک‌های خصوصی باید یکی از پنج شرکتی را که از سوی بانک مرکزی معرفی شده‌اند، برای بازرسی برگزینند، جایش را به شرکت بازرسی ای‌اف فرگوسن داد.
ثور 1387: اسناد و سوابق معاینه، چالش‌هایی را در اداره، دوسیه‌ی قرضه و بخت حساب کابل بانک نشان داد.
20 سرطان 1387: خلیل‌الله فیروزی سمتش را به عنوان رییس اجرایی کابل بانک، بدون مصاحبه با بانک مرکزی، آغاز کرد.
عقرب 1387: بیرنگ پاینت (Bearing Point) از تداوم اشتراک در معاینه‌ی داخل ساحه‌ی کابل بانک، خودداری کرد.
سوانح معاینه موضوعات متعددی را در مورد اداره، دوسیه‌ی قرضه و بخت حساب متذکر شد.
قوس 1387: بانک مرکزی افغانستان امر اصلاح را داد.
ای‌اف فرگوسن، بازرسی مستقلی را برای سالی که در 11 جدی 1387 پایان می‌یافت، از کابل بانک انجام داد و نظر پاک ارائه کرد.
1387: رییس اجرایی پیشین کابل بانک به یک سهام‌دار موفق مبدل شد (سهمش را افزایش داد) و معلومات مالی و شخصی خویش را جهت مرور به بانک مرکزی افغانستان تسلیم کرد. اما هیچ مدرکی وجود ندارد که این مدارک بررسی شده باشند.
جدی 1387: رییس کل پیشین بانک مرکزی برای رییسان اجرایی‌ تمام بانک‌های تجارتی نامه نوشت و از آن‌ها خواست که از اشتراک در انتخابات و مخارج افراطی خودداری نمایند.
جدی 1387: بانک مرکزی افغانستان پلانی را برای گرفتن اقدامات اصلاحی صادر کرد.
اسد 1388: اداره‌ی دیلایت (Deloitte)، بیرنگ پاینت (Bearing Point) را خریداری کرد و با اداره‌ی انکشاف بین‌المللی ایالات متحده (USAID) برای ارتقای ظرفیت بانک مرکزی افغانستان، قرارداد بست.
کابل بانک بازرسی ویژه شد.
27 میزان 1388: سفارت امریکا در کابل به وزارت خارجه‌ی آن کشور اطلاع داد که از خطوط هوایی پامیر برای انتقال پول از افغانستان استفاده می‌شود و نیز از ملکیت‌های متعدد رییس پیشین کابل بانک در دبی خبر داد.
28 میزان 1388: ریاست عمومی امنیت ملی در مورد یک سلسله نگرانی‌ها در مورد کابل بانک، به بانک مرکزی گزارش داد.
عقرب 1388: رییس کل پیشین بانک مرکزی به دیلایت (Deloitte) در مورد یک سلسله نگرانی‌ها در مورد کابل بانک اطلاع داد.
نیمه‌ی دوم 1388: مرکز تحلیل گزارش‌ها و انتقال‌های مالی افغانستان گزارش‌هایی را مبنی بر این‌که کابل بانک پول را از طریق میدان هوایی انتقال می‌دهد و امور عملیاتی بانک به‌خوبی پیش نمی‌رود، به‌دست ‌آورد.
دلو 1388‌– حمل 1389: بانک مرکزی افغانستان یک معاینه‌ی منظم در داخل ساحه‌ی کابل بانک را انجام داد؛ ولی بازرسان ‌نتوانستند تقلب در کابل بانک را تشخیص دهند.
21 دلو 1388: ای‌اف فرگوسن، بازرسی مستقلی را انجام داد و گزارشی مبنی بر پاک بودن کابل بانک ارائه کرد.
3 حوت 1388: روزنامه‌ی واشنگتن پست‌ از سوء استفاده‌های وام‌دهی کارمندان داخلی و خریداری ممکن اموال غیر‌منقول در د‌بی با پول‌های کابل بانک خبر داد.
5 حوت 1388: رییس کل پیشین بانک مرکزی با صندوق بین‌المللی پول ملاقات کرد و توافق شد که تفتیش قانونی کابل بانک ضروری است.
5 حوت 1388: رییس کل پیشین بانک مرکزی به رییس جمهور نامه نوشت و گفت که در شش ماه گذشته برای ملاقاتش تلاش کرده و موفق نشده است. در این نامه از رییس جمهور کرزی درخواست ملاقات کرد تا در مورد موضوعات حساس بانک‌داری و این‌که سیستم بانک‌داری افغانستان در خطر است، با وی صحبت کند.
13 حوت 1388: معاو‌ن وزیر خزانه‌داری امریکا به رییس اجرایی کابل بانک نامه نوشت و گفت، فعالیت‌های کابل بانک باید در چوکات قوانین باشند.
9 حمل 1389: رییس پیشین بانک مرکزی (عبدالقدیر فطرت) بعد از تلاش‌های ناکام برای به‌دست آوردن رضایت رییس جمهور، درخواستی را مبنی بر کمک تخنیکی به وزارت خزانه‌داری امریکا ‌فرستاد.
ثور 1389: رییس جمهور کرزی از بازرسی کلی کابل بانک حمایت کرد‌‌.
16 جوزا 1389: بانک مرکزی در مصوبه‌ای، قرار گرفتن سهام‌داران بانک‌ها را در مقام‌های عالی مدیریتی و تشکیل دادن اکثریت هیأت نظارت ممنوع کرد و به سهام‌داران بانک‌ها 9 ماه فرصت داد که مناصب مدیریتی‌شان را ترک کنند.
سرطان 1389: رییس پیشین کابل بانک پس از این‌که ‌فهمید کنترول کابل بانک را به سود یک گروه متشکل از اکثریت سهام‌داران از دست می‌دهد، به امریکا رفت تا تقلب در کابل بانک را افشا کند.
اسد 1398: دولت امریکا به قدیر فطرت خبر داد که مالکان کابل بانک به دو گروه رقیب تقسیم شده‌اند و یک گروه از مالکان به سرکردگی رییس اجرایی، تلاش می‌کند رییس کابل بانک را برطرف نماید.
قدیر فطرت خواهان استعفای رییس و رییس اجرایی کابل بانک شد.
10 سنبله 1389: بی‌نظمی همگانی رخ داد و سپرده‌گذاران برای گرفتن پول‌های‌شان، به نمایندگی‌های رجوع کردند.
10 سنبله 1398: دولت افغانستان با اعلان مصئونیت‌ پول‌های سپرده‌گذاران، بی‌نظمی را مهار کرد و بانک مرکزی افغانستان برای کابل بانک متولی انتصاب کرد.
14 سنبله 1389: بانک مرکزی مکتوب رسمی‌ای را به شهرداری کابل فرستاد و خواست که ملکیت‌های سهام‌داران عمده‌ی کابل بانک را نظارت کند.
14 سنبله 1389: قدیر فطرت به معاون وزارت داخله و مسئولان میدان هوایی کابل نامه نوشت و خواهان جلوگیری از خارج شدن کارمندان هندی کابل بانک شد.
16 سنبله 1389: شیرخان فرنود بانک مرکزی را از دارایی‌های شخصی‌اش مطلع کرد و تعهد سپرد که همه‌ی آن‌ها را به کابل بانک انتقال بدهد.
17 سنبله 1389: قدیر فطرت به رییس جمهور نامه نوشت و گفت، امکان فرار فرنود و فیروزی وجود دارد و خواهان توقیف آن‌ها شد.
24 سنبله 1389: سهام‌داران کلیدی، مکتوبی را امضا‌ کردند که نشان می‌داد آن‌ها با تیم نظارت بانک مرکزی افغانستان برای دوباره به‌دست آوردن پول‌های کابل بانک، همکاری می‌کنند.
28 سنبله 1389: بانک مرکزی افغانستان مکتوب‌هایی را برای مسدود ساختن دارایی‌های سهام‌داران، به ریاست مستقل ارگان‌های محل و رییسان بانک‌های تجارتی در افغانستان‌‌ فرستاد.
سنبله 1389: اداره‌ی انکشاف بین‌المللی ایالات متحده، وزارت خزانه‌داری ایالات متحده، صندوق بین‌المللی پول، بانک جهانی و دیلایت (Deloitte) گروه کاری سکتور مالی را برای هماهنگ کردن واکنش‌ها به این بحران تشکیل دادند.
سنبله 1389: برنامه‌ی توسعه‌ای تسهیل اعتبارات صندوق بین‌المللی پول منقضی شد و تا زمانی که الزامات کلیدی، به‌شمول تفتیش قانونی، بازدید مستقل بحران کابل بانک، امانت دادگاه و پی‌گرد جنایی حاصل نمی‌شد، دوباره تجدید نمی‌شد.
سنبله 1389: روند تفتیش کلی تکمیل شد؛ اما دولت افغانستان تصدیق نکرد.
18 میزان 1389: بانک مرکزی افغانستان مصوبه‌ای را صادر کرد که در آن شرایط شایستگی هیأت نظارت و تعریف مناسب و شایسته برای سهام‌دار یا مدیر بانک، تعیین شد.
8 عقرب 1389: متولی کابل بانک گزارش داد که این بانک چالش‌های جدی دارد و و تخلفات قانونی متعددی را متذکر شد. توصیه کرد که کابل بانک تحت تصفیه قرار گیرد.
حمل 1390: رییس بانک مرکزی به بانک‌های مرکزی چندین کشور در سراسر جهان نامه نوشت و از آن‌ها خواست که دارایی‌های سهام‌داران و استفاده کنندگان قرضه‌ی کابل بانک را مسدود کنند.
13 حمل 1390: رییس جمهور کرزی کمیسیونی را برای تحقیق در باره‌ی دلایل بحران کابل بانک، به رهبری اداره‌ی عالی نظارت تشکیل داد.
22 حمل 1390: رییس جمهور اعلان کرد که کابل بانک تحت تصفیه قرار می‌گیرد.
26 حمل 1390: اداره‌ی دادستانی کل با کمیسیون تحقیق و بررسی کابل بانک یک‌جا شد.
31 حمل 1390: بانک مرکزی افغانستان رسما اقدامات انتصاب تصفیه را آغاز کرد.
7 ثور 1390: رییس پیشین بانک مرکزی به پارلمان رفت و لیست ده نفر از تقلب‌کاران در کابل‌ بانک- به‌شمول افراد دارای پشتوانه‌ی سیاسی- را ارائه کرد و خواهان پی‌گرد عدلی آنان شد.
ثور 1390: یک نهاد بین‌المللی بازرسی برای بازرسی کلی کابل بانک توسط بانک مرکزی توظیف شد.
ثور 1390: سهام‌داران از تلاش‌های رییس بانک مرکزی برای مسدود کردن حساب‌های‌‌شان اطلاع یافتند و با وی مخالفت کردند.
26 ثور 1390: کمیسیون تحقیق بحران کابل بانک بعد از شش هفته کار، گزارش خود را تسلیم داد. در این گزارش گفته ‌شد که بحران در اثر ناکامی سهام‌داران و نادیده گرفتن قوانین، تخلفات هیأت مدیره و پنهان‌سازی حقایق توسط بانک مرکزی افغانستان‌ به‌وجود آمده است. یک عضو این کمیسیون، رییس نظارت بر تطبیق قانون اداره‌ی دادستانی کل گفت که رییس جمهور تصمیم می‌گیرد که چه کسی را مسئول بپندارد.
جوزای 1390: رییس پیشین بانک مرکزی افغانستان آخرین سخنرانی خود را در پارلمان کرد و به امریکا فرار کرد.
6 سرطان 1390: قدیر فطرت، رییس پیشین بانک مرکزی در امریکا استعفا کرد و گفت، استقلالیت بانک مرکزی افغانستان رعایت نشده بود، مسئله سیاسی شده بود، اصلاحات ضروری رد شده بودند و این مسایل، تداوم کار او را ناممکن ساخته بودند.
سرطان 1390: اداره‌ی جرایم سازمان یافته (بریتانیا) به اداره‌ی دادستانی کل برای یاری در دوسیه‌های جنایی بین‌المللی‌، پیش‌نهاد کمک کرد.
15 سرطان 1390: ریس پیشین و رییس پیشین اجرایی کابل بانک به جرم تخلفات مربوط به کابل بانک، توقیف ‌شدند‌.
23 عقرب 1390: برنامه‌ی توسعه‌ای تسهیل اعتبارات برای افغانستان، توسط هیأت صندوق بین‌المللی پول بعد از این‌که شرایط کلیدی تفتیش کلی و تصفیه حاصل شدند، تأیید شد.
قوس 1390: اداره‌ی دادستانی کل پیش‌نهاد اداره‌ی جرایم سازمان یافته (بریتانیا) را پذیرفت.
24 حوت 1390: گزارش تفتیش کلی تسلیم داده شد.
حمل 1391: محکمه‌ی اختصاصی دادگاه عالی ایجاد شد.
حمل 1391: رییس جمهور فرمانی داد که بدهکاران کابل بانک در صورت پرداخت بدهی‌های‌شان، از پرداخت سود و پی‌گرد قانونی معاف می‌شدند.
13 جوزای 1391: وزیر مالیه از کمیته‌ی مشترک نظارت و ارزیابی مبارزه با فساد اداری خواست که یک تحقیق و بررسی عمومی را در مورد بحران کابل بانک انجام دهد.
جوزا 1391: دادستانی کل علیه 21 تن، اکثرا از کابل بانک و بانک مرکزی، اقامه‌ی دعوا کرد.
اسد 1391: جداسازی دارایی‌های خوب و دارایی‌های بد به‌طور اساسی تکمیل شد و راه را برای فروش کابل بانک جدید هموار کرد.
10 سنبله 1391: اداره‌ی تصفیه‌ی کابل بانک گزارش داد که مبلغ 128 میلیون دالر امریکایی به‌صورت پول نقد و دارایی‌های با ارزش ظاهری مبلغ 190.6 میلیون دالر امریکایی دوباره به‌دست آمده‌اند.
24 عقرب 1391: دادگاه رسیدگی به بحران کابل بانک اولین نشست علنی خود را برگزار کرد.
25 عقرب 1391: کمیته‌ی مستقل مشترک نظارت و ارزیابی مبارزه با فساد اداری گزارش بررسی عمومی در مورد بحران کابل بانک را تأیید کرد.
15 حوت 1391: دادگاه ویژه‌ی بحران کابل بانک، دو رییس پیشین این بانک، شیرخان فرنود و خلیل‌الله فیروزی، را به 5 سال زندان محکوم کرد.
9 میزان 1393: اشرف غنی، رییس جمهور جدید کشور در یک فرمان ده ماده‌ای، دستور بازگشایی پرونده‌ی کابل بانک را داد و به نهادهای قضایی یک و نیم ماه مهلت داد تا این پرونده را نهایی کنند.
19 میزان 1393: هفت نفر از متهمان پرونده‌ی کابل بازداشت شدند.
27 میزان 1393: پولیس کابل اعلان کرد که به‌جز هفت نفری که بازداشت شده‌اند، توان بازداشت سایر متهمان پرونده‌ی کابل را ندارد.
19 عقرب 1393: نخستین جلسه‌ی دادگاه رسیدگی مجدد (استیناف) به پرونده‌ی کابل بانک، با حضور شیرخان فرنود و خلیل‌الله فیروزی، برگزار شد.
20 عقرب 1393: دادگاه استیناف در دومین نشست قضایی‌اش، تمام دارایی‌های متهمان اختلاس از کابل بانک را مسدود کرد و رییسان پیشین این بانک را به ده سال زندان، پرداخت پول اختلاس شده و بهره‌ی آن محکوم نمود.

 

Hits: 0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *