اگر نفس عمیق، کلاسهای هفتگی حرکات کششی ذهن و جسم (یوگا) و معاشرت با دوستان کمکی به آرامش شما نمیکند، اشکال از شما نیست. مطالعات جدید نشان داده، این روشهای مقابله با استرس و اضطراب که قاعدتا باید در کاهش این مشکلات کارساز باشند در واقع فایده زیادی ندارند. تحقیقات جدید دانشمندان حقایق جدیدی را درباره استرس و راههای کاهش آن مشخص کرده است. پس اگر شما هم برای کاهش استرس و اضطراب خود با مشکل روبهرو هستید این مقاله را از دست ندهید.
قبلا میگفتند…
موقع عصبانیت به تختخواب نروید
امروز معتقدند…
همان موقع بگیر بخواب!
وقتی عصبانی و ناراحت هستیم و دلمان میخواهد به هر ترتیبی کمی اعصابمان آرام شود یکی از راههایی که معمولا امتحان نمیکنیم خوابیدن است. اغلب مردم از ترس اینکه خوابشان به هم بریزد یا صبح با اعصاب خراب از خواب بیدار شوند موقع عصبانیت یا استرس از خوابیدن پرهیز میکنند. گرچه در بسیاری موارد استرس یا اضطراب جلوی خواب را میگیرد اما تحقیقات جدید نشان داده اگر خوابتان میآید و دچار استرس هم هستید خوابیدن گزینه بسیار مناسبی است.وقتی ناراحت هستید بخشی از مغز که به آن «آمیگدالا» میگویند حالت برانگیختگی و آمادگی برای جنگ و گریز در بدن ایجاد میکند.
در چنین شرایطی توانایی شما برای تصمیمگیری منطقی و صحیح بهشدت کاهش مییابد. بنابراین خاموش کردن مغز تا زمان آرامش و سپس تصمیمگیری در زمان آرامش کار درستی است. مشکل اینجاست که شما نمیتوانید به همین راحتی از سیستم عصبی خود بخواهید آرام شود تا بتوانید درست تصمیم بگیرید. بنابراین در چنین شرایطی چند ساعت خواب خود بهخود برافروختگی شما را کاهش میدهد.خواب یک پادزهر بسیار قدرتمند برای استرس است و پس از یک خواب عمیق مغز آمادگی بسیار بیشتری برای دقت و تصمیمگیری خواهد داشت.
قبلا میگفتند…
موقع استرس یک جا بنشین و ریلکس کن
امروزه معتقدند…
هر کاری که دوست داری انجام بده
برای برخی از افراد مدیتیشن کاری پر رمز و راز برای رسیدن به آرامش و سکوت است ولی برای بسیاری دیگر این کار صرفا باعث تشدید عصبانیت و اضطراب میشود. شاید باورکردنش مشکل باشد ولی نتایج مطالعهای که بهتازگی در ژورنال روانشناسی بالینی به چاپ رسیده نشان میدهد ۵۴ درصد شرکتکنندگان در تحقیق گزارش کردهاند که موقع مدیتیشن مضطرب میشوند. برخی متخصصان معتقدند هیچ مدرک علمی مستندی وجود ندارد که نشان دهد مدیتیشن واکنشهای توام با استرس بدن را بهتر از روشهای دیگر کاهش میدهد.
در چنین شرایطی هر کاری که باعث شود شما از افکار خود رها شوید میتواند به ایجاد آرامش کمک کند. تحقیقات دانشمندان دانشگاه بوستون نشان داده یکی از این راهها شکستن زنجیره افکار و کارهایی است که شما هر روز بهطور معمول انجام میدهید چون بسیاری از استرسهای روزمره از همین افکار و برنامههای روتین و عادی به ما منتقل می شود. در حالی که برای برخی از مردم مدیتیشن واقعا باعث ایجاد آرامش و کاهش استرس میشود. برای برخی دیگر فعالیتهایی که توجه شما را از وضعیت فعلی منحرف کند مفید خواهد بود از جمله آرام دویدن، شنا، نقاشی، راه رفتن، بافتنی بافتن یا دعا کردن؛ همه این کارها میتواند در نهایت باعث آرامش ذهنی و کاهش استرس شود.
قبلا میگفتند…
خودت را کنترل کن
امروزه معتقدند…
خودت را بروز بده
به یک خانم از زمان کودکی آموزش میدهند که خودش را کنترل کند و وقتی به مرحله بزرگسالی میرسد پیش خودش فکر میکند نشان دادن عصبانیت و ناراحتی کاری نادرست است و به قول معروف از یک خانم بعید است اما مطالعات جدید چیزی خلاف آن را میگوید. نتایج یک تحقیق منتشر شده در ژورنال روانپزشکی بیولوژیکی نشان میدهد، بروز احساسات در چهره مثل ترس و خشم ممکن است باعث شود مغز هورمون کورتیزول کمتری آزاد کند.کورتیزول که از آن با عنوان هورمون استرس یاد میشود میتواند باعث بروز چاقی، تحلیل استخوان و بیماری قلبی شود. متخصصان متفقالقول هستند که خشم و عصبانیت مزمن میتواند باعث افزایش فشار خون و بیماری عروق کرونری قلب شود اما نتایج تحقیقات اخیر نشان داده، بروز دادن آزردگی در اثر عصبانیتهای کوچک و کم اهمیت مثل گیر افتادن در ترافیک میتواند فشار و تاثیر مخرب استرس را کاهش دهد. علت این است که خشم به نوعی باعث بروز حسی از کنترل و تسلط روی شرایطی ناخوشایند میشود که باعث آزار و ناتوانی ما شده است. بنابراین بروز منطقی خشم و عصبانیت در مجموع میتواند به نفع ساختار فیزیولوژیک بدن باشد.
قبلا می گفتند….
هیچ وقت با غذا خودت را تسکین نده
امروزه معتقدند…
اگر ناراحتی شکلات بخور!
همه با این هشدار مهم آشنا هستند که خوردن تنقلات شیرین و بستنی یکی از بدترین راهها برای برطرف کردن ناراحتی و اضطراب ذهنی است و میتواند به اضطراب بیشتر منتهی شود اما برای این قانون یک تبصره شیرین وجود دارد: خوردن یک تکه کوچک شکلات واقعا میتواند به شما کمک کند. نتایج جدیدترین تحقیقات منتشر شده در ژورنال تحقیقات تغذیه نشان میدهد زمانی که احساس ناامیدی و نگرانی دارید خوردن چند تکه شکلات تلخ میتواند باعث آرامش سیستم عصبی شود. خبر بد برای آنهایی که عاشق شکلات شیرین هستند این است که محققان معتقدند فلاوینوئیدهای موجود درشکلات تلخ عامل ایجاد این حالت آرامش بخش است. در این مطالعه شرکتکنندگان تحت استرس که بهمدت ۲ هفته روزانه ۴۲ گرم شکلات تلخ خورده بودند با کاهش سطح هورمونهای استرس روبهرو شدند. چه راهی بهتر از خوردن یک دسر شکلاتی برای کاهش استرس سراغ دارید؟!
قبلا میگفتند…
درباره احساست حرف بزن
امروزه معتقدند…
توی خودت بریز
در شرایطی که همه در برنامههای پربیننده تلویزیونی شرکت میکنند و با صدای بلند همه اسرار و احساسات خود را با همه دنیا در میان میگذارند تصور بر این است که تنها راه مقابله با ناملایمات دنیا شریک کردن همه مردم در عواطف و احساسات است. ولی در این مورد حقیقت دقیقا برعکس است. سالیان سال است همه ما فکر میکردیم صحبت کردن درباره مشکلات همیشه بهتر است ولی در عین حال مدارک علمی مستندی هست که نشان میدهد این روش در مورد همه افراد کارایی ندارد. در این زمینه محققان دانشگاه «کنت» وضعیت خانمهایی را مورد بررسی قرار دادند که به تازگی شوهر یا فرزند خود را از دست داده بودند. هدف این بود که ببینند این خانمها چطور با این مشکل روحی کنار میآیند. آنها متوجه شدند، افرادی که از حرف زدن یا فکر کردن درباره ناراحتی خود خودداری می کردند(روانشناسان به این کار کنار آمدن سرکوب شده می گویند) کمتر به مشکلات مربوط به سلامت عمومی مبتلا شدند، مثل گلودرد، اسهال و تنگی نفس.
این مسئله هم در کوتاه مدت و هم بلندمدت صادق بود. از سوی دیگر، این افراد بسیار سریعتر از افرادی که ناراحتی خود را با هم شریک شدند به کار و زندگی روزمره بازگشتند.متخصصان روانشناسی معتقدند، صحبتهای یک نفر مسیر زندگی او را تعیین میکند. تحقیقات به وضوح نشان داده افرادی که بهطور مدام در حال صحبت و شکایت از مشکلات خود هستند بیشتر در معرض خطر ابتلا به افسردگی قرار دارند. نتیجه تحقیقات دانشمندان دانشگاه «میسوری» نشان داده، کسانی که بهطور مداوم ناراحتی و ناامیدی خود را بروز میدهند بسیار بیشتر در معرض خطر ابتلا به افسردگی و اضطراب مداوم هستند. البته این به این معنی نیست که شما باید هر اتفاق منفی و بدی را در خود نگه داشته و درباره آن صحبت نکنید. هیچ کس موافق انکار لحظات غمانگیز و اندوه بار زندگی نیست اما باید یاد گرفت توجه را از عوامل استرسزا منحرف کرد. این روش یک مکانیسم بسیار قدرتمند برای کنار آمدن با ناملایمات است.
در واقع نباید گذاشت یک اتفاق غمانگیز زندگی ما را فلج کند. بنابراین بعد از سوگواری و گریستنهای اولیه کمکم سعی کنید مثبت باشید، با دوستان خود معاشرت کنید و تغییرات کوچک در محل زندگی یا عادتهای خود بدهید مثلا دیوارها را رنگ کنید یا ساعت خواب و بلند شدن را تغییر بدهید. اگر بتوانید این مهارت حیاتی را بکار ببندید بدون شک مرحله دشوار سوگواری را پشت سر خواهید گذاشت وگرنه تا مدتی نامعلوم در چنبره یاس و ناامیدی باقی خواهید ماند.
~ تپش
بازدیدها: 0