«عنکبوت و ستاره دریایی» کتابی است که در خواندنش شک نباید کرد. ستارههای دریایی بواقع کسبوکارها و جوامع را متحول کردهاند.
(دیوید مارتین، مدیرعامل سازمان رئیسجمهور جوان)
«عنکبوت و ستاره دریایی» در سازمانهای ما در حال جولان دادن هستند. آنها را میشناسید؟
اسپانیاییها، سالهای سال بعنوان قدرت بلامنازع قاره اروپا به شمار میرفتند. دارای سپاهی مقتدر و ویرانگر بودند و قوی و شکست ناپذیر. اما آنها به ناگاه شکست بدی خوردند؛ آنهم از یک قوم بدوی! آپاچیها توانستند بر سلطه چندین ساله اسپانیاییها خاتمه دهند. علتش هم یک نکته کلیدی بود.
در کتاب “عنکبوت و ستاره دریایی”، رموز بسیار جالبی از موفقیت غولهای کسبوکار امروز دنیا را خواهید دید و نکته جالبتر آنکه متوجه میشوید درسهای این کسبوکارها، در دل داستانهای عجیب تاریخی است و عملاً صحبتی از آموزههای تکراری کسبوکارها در آنها نیست، اما به شدت در محیطهای کاری مصداق و کاربرد دارد. خیلی جالب است بدانید ویکیپدیا، اصولی را بکار گرفته که آپاچیها بکار گرفته بودند و همین اصول، آمد و آمد تا برتری تویوتا را در مقابل جنرال موتورز رقم زد! حقیقتاً متعجب خواهید شد وقتی میبینید که فستیوال «مرد سوزان»، میتواند الهام بخش شما برای توسعه کسبوکارتان باشد.
بیایید محتوای کتاب را بیشتر بررسی کنیم.
پیشگفتار کتاب «عنکبوت و ستاره دریایی»
ابتدای این بخش، نکته مهمی در حوزه مورد علاقه ما یعنی «مغز» به میان کشیده میشود و فرایند بخاطر سپردن اطلاعات بازگو میشود. تا زمانی، فرض بر آن بود که هر بخش مغز مسئول به خاطر سپردن خاطرهای مشخص است. برای اثبات این فرضیه، دانشمندان نیاز داشتند که نشان دهند نورون مشخصی بههنگام بازیابی خاطرهای خاص فعال میشود. اما محققین متوجه شدند که داستان چیز دیگری بود.
تفکر عنکبوتی در مغز حاکم نیست، بلکه ستاره دریایی در آنجا حکمرانی میکند.
پس از این، داستانها یکی پس از دیگری روایت میشوند.
_داستان “شاون فانینگ” که در خوابگاه دانشگاه در سال ۱۹۹۹، در حال پایهریزی تغییراتی اساسی در دنیاست.
_داستان “اسامه بن لادن” که عربستان سعودی را ترک کرد و به افغانستان سفر نمود. بهسختی کسی باور میکرد که فقط ظرف چند سال، او تبدیل به مردی شود که بیش از هر کس دیگری در جهان تحت تعقیب باشد.
_داستان “کریگ نیومارک” که حتی تصورش را هم نمیشد کرد که سایتی که راهاندازی کرده بود، بتواند برای همیشه صنعت روزنامه را تغییر دهد.
همه آنها نقطه مشترکی داشتند. آنها ستاره دریایی بودند.
فصل ۱: اشتباه ام جی و راز آپاچی
این فصل با داستان جالبی در خصوص جنگ و گریز صاحبان صنایع ضبط و پخش موسیقی، با یک تازه وارد جوان آغاز میشود. گرچه نهایتاً آن جوان در دادگاه محکوم شد، اما گلوله برفی کوچکی را به جریان انداخت که بزرگ و بزرگتر شد و آن غولها را نهایتاً از اوج قدرت به پایین کشید. ارتباط این داستان با داستان آپاچیها و مبارزه عجیب آنها با اسپانیاییها که قدرتی بیمانند یافته بودند، خواندنی است. اسپانیاییها فقط شکست نخوردند، بلکه تحقیر شدند! در ادامه، کمکم رمز و راز این واقعه نمایان میشود. یک جامعه شناس که سالها با آپاچیها زندگی کرده، حکایتهای جالبی برایتان بازگو میکند که میتوانید براحتی در کسبوکارتان به کار گیرید؛ استفاده از رموز استراتژیهای جنگی در کسبوکارها بسیار جالب است؛ چرا که تجارت جنگ است.
فصل ۲: عنکبوت، ستاره دریایی و ظهور اینترنت
احتمالاً برایتان جالب خواهد بود وقتی متوجه شوید، اینترنتی که امروزه بدون آن روزمان شب نمیشود، چگونه و آن هم بدون هیچ رئیسی پایهگذاری شد. کمکم متوجه میشوید که استعارههای ستاره دریایی و عنکبوت، چقدر جالب استفاده شدهاند. این دو جانور، بنظر شباهتهایی دارند و البته تفاوتهایی. اما تفاوت عجیب آنها در این نیست که مثلاً یکی تار میتند و یکی دیگر نه و یا اینکه یکی در خشکی زندگی میکند و دیگری در آب. تفاوتی که به درد ما در کسبوکارها میخورد را در این فصل درمییابید.
مهمترین تفاوت آنها در نحوه رویاروییشان با تغییرات است.
گروه موفق دیگری که با استعاره ستاره دریایی پیش رفتند و شهرتشان در تمام دنیا پیچید، گروه “الکلیهای بینام” هستند. “طوفان روز کارگر” که در آن چند صد نفر براحتی کشته شدند نیز در ادامه بازگو میشود. اگر الگویشان را ستاره دریایی قرار داده بودند، شاید اینهمه انسان کشته نمیشد.
با ذکر این داستانهاست که مشخصات سیستمهای ستاره دریایی و عنکبوت معرفی میشوند و اینگونه است که وارد فصل بعد میشوید.
فصل ۳: دریایی از ستارههای دریایی
“اسکایپ”، در سال ۲۰۱۸ در حدود ۱٫۴۳ میلیارد نفر کاربر داشته که پیشبینی میشود تا انتهای ۲۰۲۰ به ۱٫۶۷ میلیارد نفر برسد. سرنوشت اسکایپ بسیار خواندنی است در مواجهه با عنکبوتها!
برویم سراغ غول بعدی.
حدود ۵۰ میلیارد بازدید در ماه داشته با پیشبینی درآمد سالانه بیش از ۷۰۰ میلیون دلار. رقمهای جالبی است. نه؟ این ارقام مربوط به “کریگزلیست” است که این دستاوردها را مدیون ستاره دریایی میداند.
استراتژیهای جالب آنها در برابر مشتریان، ارزشآفرینی، بدهکاری اجتماعی … بسیار خواندنی است. در ادامه به “ویکیپدیا” میرسیم. به صحت مطالب این سایت شک دارید؟ آیا میدانید فرایند وارد کردن اطلاعات و صحتسنجی آن بعهده کیست؟ جالب است بدانید که آنچه بر همه این فرایندها نظارت دارد، ستاره دریایی است.
با فستیوال “مرد سوزان“، این فصل به پایان میرسد. فکر میکنید صاحبان کسبوکارها چه بهرهای از یک گردهمایی سالانه میتوانند ببرند که در آن تعدادی انسان جمع میشوند و هر کار دوست دارند میکنند!؟
فصل ۴: ایستادن بر روی پنج پا
ارکان اصلی سازمانهایی که میخواهند ستاره دریایی باشند، موضوع اصلی این بخش است. البته این بخش هم خالی از داستان نیست. داستان این بخش “نهضت ضدبردهداری” است.
فصل ۵: قدرت پنهان کاتالیزور
شاید با شنیدن نام کاتالیزور، کلاسهای شیمی و آزمایشگاه شیمی دوران دبیرستان و دانشگاه در ذهنتان تداعی شود. اما در کسبوکارها و بخصوص در سازمانهای ستاره دریایی هم کاتالیزورها حضور دارند و حضورشان هم کاملاً ضروری است. آرن هافمن، جاش سیگ، جیمی ولز، دبرا آلوارز رودریگز و آرن، شخصیتهایی هستند با ویژگیهایی متفاوت؛ اما در یک نقش، کاملاً مشابه هستند. آنها کاتالیزورهایی هستند که با آنها در این فصل آشنا میشوید. شما هم شاید پتانسیل کاتالیزور شدن را داشته باشید و بتوانید نقش موثرتری ایفا کنید و یا شاید در سازمانتان، بر خلاف آنچه تاکنون تصور میکردید، قبل از هر چیز باید بر روی یک کاتالیزور سرمایهگذاری کنید.
- کاتالیزورها دقیقاً چه میکنند و وجودشان چه ضرورتی دارد؟
- در سازمانهای بزرگ دنیا، کاتالیزورها چه تأثیری داشتهاند؟
- آنها باید چه ویژگیهایی داشته باشند؟
اینها و مباحث جالب دیگر، موضوعاتی هستند که با خواندن این فصل متوجه خواهید شد.
فصل ۶: پذیرش تمرکززُدایی
داستان از جنبش غیرمتمرکز دیگری آغاز میشود؛ دفاع از حقوق حیوانات. در ادامه با ذکر داستانهایی مشابه، مبحثی جالب به میان کشیده میشود. چه چیز میتواند ستاره دریایی را بکشد یا ضعیف کند؟
خواهید دید که چگونه آپاچیهایی که اسپانیاییها را مطیع خود کرده بودند، خود مغلوب امریکاییها شدند؟ آن هم بدون خونریزی.
فصل ۷: ترکیب معجزهگر: سازمانهای هیبریدی
وقتی نقاط ضعف ستاره دریایی را شناختیم، میرویم سراغ یک ترکیب جالب از ستاره دریایی و عنکبوت. تجارب “آیبیام” و “جنرالالکتریک” نشان میدهد که این ترکیب، بسیار شیرین است، به شرطی که نقطه شیرین را بیابیم.
فصل ۸: در جستجوی نقاط شیرین
در این فصل خواهید دید که خاطرات “پیتر دراکر” بزرگ چگونه به ما کمک میکند تا بتوانیم مرکز ثقل این سیستم ترکیبی را بیابیم. کلیپ زیر را ببینید تا متوجه شوید در طول سه سال چه اتفاق جالبی در یکی از واحدهای تولیدی یک شرکت نام آشنا افتاده است.
فصل ۹: جهان جدید
پس از در دست گرفتن قدرت در سال ۱۹۱۷، با اینکه حاکمان شوروی جدید میتوانستند مانند سایر کشورها بر توسعه شبکههای تلفنی سرمایهگذاری کنند، تصمیم گرفتند مسیر دیگری را برگزینند، بر بلندگوها!!! دولت شوروی در سرتاسر کشور بلندگوهای بیشماری را مستقر کرده بود. با این روش اگر آنها میخواستند یک پیام را به افراد و گروههای مختلف اطلاع بدهند بهسرعت و بهطور مؤثر قادر به انجام این کار بودند. اما نتیجه نهایتاً چه بود و کدام استراتژی موفقتر بود؟ چرا؟ شما کدام راه را انتخاب میکنید؟ بلندگو یا تلفن؟
این فصل، ۱۰ رمز کلیدی که حاصل فصول مختلف کتاب است را به خواننده عرضه میکند. تعدادی از سرفصلهای این بخش عبارتند از:
- اثربخشی شبکه
- قدرت بینظمی
- واکنش هیدرا
- …
نظر تعدادی از بزرگان در مورد کتاب«عنکبوت و ستاره دریایی»
ستاره دریایی و عنکبوت یک کتاب قانع کننده و مهم است. غنی از مثالهایی که بازگوکننده قدرت ستاره دریایی در محیطهای کسبوکار است.
– پیر امیدیار، مدیر عامل شبکه امیدایر، بنیانگذار و رئیس شرکت ایبی(eBay)
کتاب عنکبوت و ستاره دریایی، نه تنها تفکر مرا تحریک کرد، بلکه پس از خواندن کتاب، به من کمک کرد که بتوانم ۱۰ نکته عملیاتی مهم برای سازمان خودم پیشنهاد کنم.
– پرفسور کلاوس شواب، رئیس هیئت مدیره انجمن جهانی اقتصاد
قبل از خواندن ستاره دریایی و عنکبوت، اغلب احساس میکردم که من در دریایی از ایدههای قدیمی در مورد چگونگی تصمیمگیری برای هدایت یک سازمان یا پروژه گیر افتادهام. اما این کتاب به من کمک کرد تا با بینشی وسیعتر و اعتماد به نفسی بیشتر بدنبال ایدههایم بروم و البته در جستجوی ستارههای دریایی دیگری باشم.
– کیمبرلی کارلیسل، موسسه کارلسیل
دانلود رایگان نسخه انگلیسی کتاب
Hits: 1