محبوب شدن لپ تاپ ها در بین افراد عجیب به نظر می رسد.
این حقیقت که لپ تاپ ها با خواص زیادی که دارند از جهاتی نیز از رایانه های رومیزی کم می آورند باعث می شود که همه افرادی که هر روز با رایانه سر و کار دارند در مورد بهتر بودن آنها نسبت به رایانه های رومیزی شک کنند.
درست است که لپ تاپ ها قابل حمل هستند، باطری کمتری احتیاج دارند و سر و صدای کمتری نسبت به انواع رایانه های رومیزی تولید می کنند اما از سوی دیگر گفته می شود که لپ تاپ ها معمولا گرافیک و بلندگوهای بسیار ضعیفی دارند.
این تفاوت ها ممکن است به ظاهرا جزئی بیایند اما برای مصرف کننده ای که هر روز ساعت ها با آن سروکار دارد بسیار مشخص است.
لپ تاپ ها در حالت کلی نسبت به رایانه های رومیزی قیمت بیشتری دارند. اما در عین حال، کاهش قیمت آنها هم پس از ارائه شدن مدل های جدیدتر حیرت انگیز است. اولین بار در ماه می سال 2005 بود که رکورد فروش لپ تاپ ها در مقابل رایانه های رومیزی شکسته شد و سازندگان رایانه های رومیزی پذیرفتند که محبوبیت لپ تاپ ها بیش از پیش شده است.
حال اینکه چطور ممکن است تمامی آن سخت افزارهایی که در رایانه های بزرگ رومیزی وجود دارد همگی در یک لپ تاپ کوچک جا بگیرد توضیحات مفصلی می طلبد. در حالت کلی لپ تاپ ها و رایانه های رومیزی سخت افزار و نرم افزارهای بسیار مشابهی دارند. اما تفاوت اصلی در آن است که چطور این سخت افزار در محیطی کوچک کنار هم قرار می گیرند.
«لپ تاپ» (Laptop) یکی از انواع متفاوت رایانه های موجود است . این نوع از رایانه ها قدرت محاسباتی و عملیاتی نظیر رایانه های شخصی دارد. با توجه به ویژگیهای متعدد این نوع رایانه – بخصوص ویژگی حمل، می توان آنها را در موارد متفاوت و به صورت فرامکانی استفاده کرد .
سیر تکاملی رایانه های لپ تاپ:
اولین مرتبه اندیشه ایجاد رایانه لپ تاپ را شخصی با نام “Alen Key” در سال ۱۹۷۰ مطرح کرد. در سال ۱۹۷۹، اولین رایانه لپ تاپ را “William Moggridge” طراحی کرد. این رایانه دارای ۳۴۰ کیلوبایت حافظه بود. در سال ۱۹۸۳ ، Gavilan Compute ” ” لپ تاپی با این مشخصات تولید کرد:
ـ ۶۴ کیلوبایت حافظه RAM (امکان ارتقای آن تا ۱۲۸ کیلوبایت وجود داشت ) که از سامانه عامل اختصاصی شرکت Gavilan استفاده می کرد (کارایی استفاده از MS-DOS نیز داشت ).
ـ ریزپردازنده ۸۰۸۰
ـ موس touchpad
ـ چاپگر حمل شدنی
ـ وزن آن ۴ کیلوگرم، همراه با چاپگر ۶/۴ کیلوگرمی
این رایانه دارای فلاپی درایوی بود که با سایر فلاپی درایوهای موجود سازگار نبود.
نیم نگاهی به دنیای لپ تاپ ها
در سال ۱۹۸۴ ، شرکت “اپل ” نمونه Apple II را معرفی کرد. این رایانه از لحاظ اندازه نظیر رایانه notebook بود. این سامانه دارای یک ریزپردازنده ۶۵ C۰۲، صد و بیست و هشت کیلوبایت حافظه، یک فلاپی درایو ۵.۲۵ ، دو پورت سریال ، یک پورت موس ، یک کارت مودم، منبع تغذیه خارجی ، بود. وزن رایانه بدون در نظر گرفتن نمایشگر ۵ کیلوگرم بود. در این رایانه، از نمایشگر 9 اینچ تک رنگ یا پانل اختیاری LCD استفاده می شد. در ادامه و در سال ۱۹۸۶ ، شرکت IBM نمونه محصول خود را در این زمینه عرضه کرد. در این سامانه، از ریزپردازنده ۸۰۸۰ با ۲۵۶ کیلوبایت حافظه و دو عدد فلاپی درایو ۳.۵ اینچ و یک LCD و پورت های سریال و موازی و محلی خاص برای مودمی خارجی استفاده می گردید. این رایانه به همراه نرم افزارهای اختصاصی (نظیر واژه پرداز و دفترچه تلفن و …) عرضه گردید. وزن سامانه فوق ۵.۴ کیلوگرم و به قیمت ۳۵۰۰ دلار فروخته می شد.
در ادامه، شرکتهای متعدد به تولید رایانه های لپ تاپ اقدام کردند. امروزه، این نوع از رایانه ها دارای کاراییهای فراوانی است که استفاده کنندگان را در تمام سطوح راضی می کند .
رایانه لپ تاپ رایانه ای کوچک و حمل شدنی است که صفحه تصویر مسطح و صفحه کلیدی دارد که روی هم تا می شود . رایانه های لپ تاپ که با باتری کار می کند اغلب دارای یک صفحه تصویر LCD (نمایشگر کریستال مایع ) است. بعضی از نمونه ها ممکن است با یک ایستگاه جفت شود و مانند سامانه رومیزی کاملی در دفتر عمل کنند. در بعضی از رایانه های لپ تاپ، مجموعه ای از برنامه های کاربردی تجاری در ROM تعبیه شده است.
نگاهی به لپ تاپ
از روزگاری که داشتن رایانه های کیفی آرزویی «شیک» برای دانش پژوهان محسوب می شد، زمان زیادی نمی گذرد. لپ تاپ ها یا همان رایانه های کیفی _ که البته از نظر چگونگی تاشویی بیشتر کتابچه (Notebook) است- رایانه هایی است بسیار جوان که عمر آنها بزحمت به سه دهه می رسد. با این حال، رشد کمی و کیفی آنها تاکنون شتاب زیادی داشته است و افق روشنتری هم برای این صنعت پیش بینی می شود.
نگاهی به گذشته و تاریخچه و ساختار لپ تاپ
«آلن کای» (Alan Kay) از شرکت «زیراکس»، باحتمال اولین کسی بود که در دهه ۱۹۷۰ طرح رایانه حمل شدنی دستی را به طور اصولی پایه ریزی کرد. او در این طرح رویایی رایانه هایی به اندازه دفترچه یادداشت را با نام پیشنهادی «داینابوک» (Dynabook) ترسیم کرد که براحتی حمل شود و توانایی حفظ و نگهداری تمام اطلاعات مورد نیاز هر شخص را داشته باشد.
کای معتقد بود که چنین رایانه هایی باید چنان ساخته شود که هر شخص بتواند یکی از آنها را از آن خود داشته باشد؛ و حتی برای داینابوک امکانات و کاراییهای شبکه بی سیم را نیز در نظر گرفت. با این حال، نه او و نه شرکت متبوعش هیچ کدام جزء اولین سازندگان رایانه های کوچک حمل شدنی نبود، بلکه اولین لپ تاپ را فردی انگلیسی به نام «ویلیام مگریج» برای شرکت «گرید سامانهز» در سال ۱۹۷۹ ساخت. این رایانه دارای ۳۴۰ کیلوبایت حافظه از نوع حبابی (bubble) و نمایشگری از نوع اکترولومینسنت بود. اختراع گرید بیش از یک پنجم از وزن سبکترین رایانه های کاربردی در آن زمان را نداشت و ناسا آن را برای برنامه شاتل فضایی در اوایل دهه ۱۹۸۰ به کار گرفت.
با این حال، تا چند سال بعد لپ تاپ ها به طور جدی برای بازار طراحی نشد؛ تا اینکه در سال ۱۹۸۳ شرکت رایانه «گاویلان» لپ تاپی ساخت که ۶۴ کیلوبایت حافظه با دسترس تصادفی (random access memory) یاRAM داشت و از یک ریزپردازنده ۸۰۸۸ و ماوسی لمسی بهره می برد. این لپ تاپ سامانه عامل مخصوص به خود داشت و چاپگر حمل شدنی نیز آن را همراهی می کرد که ۴ کیلوگرم وزن لپ تاپ و ۴/۶ کیلوگرم وزن چاپگر بود. درایو فلاپی هم برای آن در نظر گرفته شده بود، اما با دیگر رایانه ها همساز نبود. با تمام این مزایا، گاویلان در این طرح شکست خورد!
سال بعد، غول صنعت رایانه «اپل» Apple IIc را روانه بازار کرد که هرچند رایانه ای در ابعاد یک نوت بوک بود، براستی یک لپ تاپ محسوب نمی شد. Apple IIc دارای ۱۲۸ کیلوبایت حافظه، درایو فلاپی ۲۵/۵ اینچی، دو درگاه سریال، یک درگاه برای ماوس، کارت مودم، منبع تغذیه خارجی به صورت تاشونده، بود. ۵ کیلوگرم وزن داشت؛ اما نمایشگر ۹ اینچی مونوکرومی آن جدا و سنگینتر بود. با این حال، کل این رایانه کارایی حمل بنسبت آسانی داشت. در مقایسه با لپ تاپ های امروزی شاید تحمل ناپذیر به نظر آید، ولی در آن زمان برای کار در منازل و فروشگاهها استقبال خوبی از آن شد و تا پنج سال بعد هم همچنان در اوج ماند.
در سال ۱۹۸۶ نیز IBM رایانه شخصی چندکاربردی خود (IBM PC Convertible) را به بازار فرستاد که بر خلاف Apple IIc لپ تاپی واقعی بود. این لپ تاپ همچون لپ تاپ گاویلان از ریزپردازنده نمونه۸۰۸۸ استفاده می کرد؛ اما دارای ۲۵۶ کیلوبایت حافظه، یک درایو فلاپی ۵/۳ اینچی، نمایشگر LCD، درگاههای موازی، سری چاپگر، فضایی برای نصب مودم، داخلی بود. رایانه شخصی چند کاربردی IBM همراه با برخی نرم افزارهای ویژه آن (نظیر ویرایشگر متن، تقویم، ماشین حساب، دفترچه تلفن، …) عرضه می شد. وزنی حدود ۴/۵ کیلوگرم داشت و ۳۵۰۰ دلار فروخته می شد. موفقیت این دستگاه بینظیر بود و طلیعه دار تجارتی نو در عرصه لپ تاپ ها شد، به طوری که «توشیبا» بزودی دنباله رو IBM شد و در پی آن شرکتهای متعددی با پشتوانه های قوی علمی و مالی به این قافله پیوستند.
از آن زمان تاکنون، سازندگان بسیاری به این عرصه وارد شده اند و هر کدام در حد خود به بهبود لپ تاپ ها کمک کرده اند. لپ تاپ های امروزی پیچیده تر و سبکتر و شکیلتر است و خلاصه به آنچه «کای» در نظر داشت نزدیکتر است.
بسیار متداول است در اختیار گذاردن پنل (Panel) برای اعمال تنظیمات به خود مشتری است. این روش نیاز شما را به ارتباط با مدیران فنی کممیکند و به شما امکانمیدهد که در هر لحظه از شبانهروز تنظیمات دلخواه خود را اعمال کنید. تنظیماتی دیگر مانند تنظیم DSN و ODBC یا رجیستر کردنCOM OBJECT و یا اعمال تنظیمات گواهینامه SSL نیز از جمله مواردیاست که در صورت استفاده و نیاز باید آن را در نظر بگیرید.
اجزای لپ تاپ
رایانه رومیزی تشکیل شده اند از : مادربورد , کارت ویدئو , هارد درایو و چندین قطعه دیگر که همگی در جعبه بزرگی که اصطلاحا “کیس” گفته می شود جا می گیرند. صفحه نمایش و صفحه کلید هم که با استفاده از سیم یا بدون سیم به “کیس ها” متصل می شوند و چه بخواهید و چه نخواهید فضای زیادی از میز در نهایت به خاطر انبوه سیم های متصل شده به این دستگاه رومیزی گرفته می شود.
لپ تاپ ها بسیار کوچکتر و سبکتر از رایانه های رومیزی هستند و اولین چیزی که در آنها به چشم می خورد صفحه تایپ آنهاست که حتی آن هم از انواع رومیزی بسیار کوچکتر است. به خاطر کوچک بودن اندازه لپ تاپ ها وسایل سخت افزاری این نوع رایانه باید سه خاصیت داشته باشد:
1- در محل کوچکی جا شود.
2- باتری را به شکل کنسروی مصرف کند.
3- گرمای زیادی تولید نکند.
معمولا بسته به بهتر بودن نوع این سخت افزارها و اینکه تا چه حد سه خاصیت بالا را دارند , قیمت لپ تاپ ها تفاوت می کند. گران و یا ارزان بودن لپ تاپها دقیقا بستگی به همین سه خاصیت دارد.
– منبع
Hits: 0