حتما در مورد پول مجازی یا پول الکترونیکی (Electronic Money) شنیده یا خوانده باشید. پول الکترونیکی یا پول دیجیتالی، ارزش پولی واحدهای پول منتشره از سوی دولت یا بخش خصوصی است که به شکل الکترونیکی بر روی یک وسیله الکترونیکی ذخیره شده است. پول الکترونیکی نوعی ابزار مالی الکترونیکی است که حداقل از عهده انجام همه وظایف پول برمیآید بنابراین پول الکترونیکی میتواند جانشین بسیار نزدیکی برای پول بانک مرکزی باشد.
انواع زیادی از پول های الکترونیک یا دیجیتال از گذشته ها تا این دم مورد استفاده بوده است و یکی ازین انواع بیت کوین (Bitcoin) هست. اما بیت کوین چیست؟
بیت کوین یک نوآوری اینترنتی با کارکردهای مشابه «پول بی پشتوانه» یا پول حکومتی است. نوآوری بودن بیت کوین به این معناست که خالقان آن توانستهاند آنرا در مدت کوتاهی از یک ایده به یک واقعیت اثرگذار بر دنیای اقتصاد و مراکز سیاست پژوهی مبدل کنند. زیرا در چندسال گذشته ارزش بیت کوین در بازارهای جهانی از چند صدم دلار به صدها دلار افزایش یافته است، اما پول بودن یک جایگاه حقوقی است و پول بودن بیت کوین منوط به پذیرش جایگاه حقوقی آن از سوی دولت هاست. تا کنون هیچ دولتی پول بودن بیت کوین را تایید نکرده است و دولتهای ایالات متحده آمریکا، جمهوری فدرال آلمان و جمهوری خلق چین بر کالا بودن بیت کوین تاکید دارند.
البته از لحاظ فنی و کارکردی این عبارت صحیح است که بیت کوین نوعی پول دیجیتال بر پایه شبکه همتا به همتا، امضای دیجیتال و اثبات دانایی صفر است و به کاربران امکان میدهد که بدون هیچ واسطهای انتقال پول غیرقابل بازگشت انجام دهند. گرههای شبکه هر معامله را در شبکه اعلام میکنند که پس از تایید در یک سیستم اثبات کار، در یک تاریخچه عمومی به نام Blockchain ذخیره میشود. بیت کوین در سال ۲۰۰۹ مبتنی بر عقایدی که ساتوشی ناکاموتو در مقالهای منتشر کرد پایهگذاری شد.
تا نیمه سال ۲۰۱۴ میلادی تعداد حدودا ۱۳ ملیون بیت کوین در سراسر جهان در گردش میباشد. قبل از ابداع بیت کوین، سیستمهای مالی آنلاین برای امنیت به یک سیستم کنترل کننده مرکزی احتیاج داشتند. ناکاموتو با استفاده از شیوه اثبات کار در یک شبکه همتا به همتا، راهی جایگزین پیشنهاد کرد. اما در حقیقت کی ها پس پرده این شبکه گسترده و امنیت و گردش آن دخیل اند، درین انفوگرافیک تشریح شده است.
برگرفته: اندیشکده اقتصاد و سیاست
Hits: 0