تأمین انرژی و کاهش انتشار آلایندههای زیستمحیطی از مهمترین دلایل توسعۀ انرژیهای تجدیدپذیر در بسیاری از کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه است. شاخصهای کلان اقتصادی نیز در پی توسعۀ انرژیهای تجدیدپذیر تحت تأثیر قرار گرفتهاند.
در این مقاله از روش تحلیل اقتصادی به منظور بررسی اثر توسعۀ انرژیهای تجدیدپذیر بر شاخصهای اشتغال، تولید ناخالص داخلی، ارزش افزوده و رفاه اقتصادی استفاده شده است. نتایج بررسیها بیانگر آن است که توسعۀ انرژیهای تجدیدپذیر سبب ایجاد بیش از ۸/۱ میلیون شغل در جهان و در سال ۲۰۱۵ شده است که سهم کشورهای آسیایی بیش از ۶۰ درصد است. اگر چه توسعۀ انرژیهای تجدیدپذیر به طور متوسط سبب افزایش ۰/۶۳ درصدی رشد تولید ناخالص داخلی جهان شده است، اما کشورهای دارندۀ ذخایر نفتی رشد منفی داشتهاند. ارزش افزوده کسب شده به طور متوسط ۶۱۰ دلار برای هر کیلووات تولید ماژول در بخش انرژی خورشیدی و ۵۸۳ دلار برای هر کیلووات در بخش ساخت تجهیزات تولید انرژی از باد است. تأثیر توسعۀ انرژیهای تجدیدپذیر بر رفاه اقتصادی در کشورهای مختلف مثبت بوده و این تأثیرگذاری به طور متوسط ۲/۸۱ درصد برای گروه کشورهای منتخب است. بررسی این شاخصها نشان میدهد تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر علاوه بر تأمین تقاضای انرژی و جایگزینی آنها با بخشی از تقاضا برای سوختهای فسیلی، آثار مثبت اقتصادی کوتاهمدت و بلندمدت با سهمهای متفاوت به همراه دارد. بنابراین، ارتقای شاخصهای کلان اقتصادی از جمله دلایل توسعۀ سیاستهای افزایش تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر در کشورهای منتخب قلمداد میشود.
علی امامی میبدی (دانشیار اقتصادِ دانشگاه علامه طباطبایی)،حسن جنگآور (دانشجوی دکتری اقتصاد نفت و گاز در دانشگاه علامه طباطبایی)، یونس نوراللهی (دانشیار انرژیهای تجدیدپذیر و محیط زیست در دانشکدۀ علوم فنون نوینِ دانشگاه تهران)، محمد ستاریفر (استادیار اقتصادِ دانشگاه علامه طباطبایی) و مرتضی خورسندی (استادیار اقتصادِ دانشگاه علامه طباطبایی) نویسندگان مقاله مذکور هستند.
برای دریافت متن کامل مقاله از لینک زیر استفاده کنید.
دریافت متن کامل بررسی و تحلیل تأثیر توسعۀ انرژیهای تجدیدپذیر بر شاخصهای کلان اقتصادی
Hits: 0